Állatvilág

Vörös róka

A róka a ragadozók (Carnivora) rendjén belül a kutyafélék (Canidae) családjában a rövid lábú rókák (Vulpini) nemzetség névadó neme. Rókának Magyarországon többnyire a vörös rókát (Vulpes vulpes) hívják. Az északi féltekén szinte mindenfelé előfordul. Afrikában csak a kontinens északi partvidékén él, Ausztráliába betelepítették. Mérete a kis, illetve közepes termetű kutyákéhoz hasonló, de azoknál karcsúbb, nyúlánkabb…. Tovább »

Sakál

Sakálnak nevezik a kutyafélék családjában a Canis nem három (néha négy) fajának tagjait, melyek Afrikában, Ázsiában és Délkelet-Európában élnek.      Társadalmuk alapvető egysége a monogám pár, amely területét megvédi a többi pártól. Territóriumuk határait vizelettel és ürülékkel megjelölik, a behatolókat pedig kiűzik. A terület elég nagy ahhoz, hogy eltartsa utódaikat is, amíg saját területet… Tovább »

Eurázsiai hiúz

Az eurázsiai hiúz (Lynx lynx) az emlősök (Mammalia) osztályának ragadozók (Carnivora) rendjébe, ezen belül a macskafélék (Felidae) családjába tartozó faj.  Sárgás bundáját fekete minta övezi; a bunda mintája eltérő lehet: az erősen pettyezett bundától a tisztán látható foltokig eltérhet egyetlen fajtán belül. A hiúzok nyulakra, rágcsálókra, rókákra és akár őzekre is vadásznak. Eurázsia, főként Észak-Európa… Tovább »

Európai vadmacska

Az európai vadmacska (Felis silvestris silvestris), nagyon hasonlít az általunk ismert házimacskákhoz. Emiatt a az életterük is gyakran ugyanaz, így gyakori a kereszteződés köztük és a szabadon élő házimacskákkal. Sajnos egyáltalán nem szelídíthetők. Lássuk, hogyan élnek! Az európai vadmacska testfelépítése Az európai vadmacska valamivel nagyobb a házimacskánál, súlya 4-8 kg, hossza 55-70 cm. A feje… Tovább »

Puma

A puma (1993 óta Puma concolor, előtte Felis concolor) Észak-, Közép- és Dél-Amerikában élő macskaféle ragadozó.  A puma az egyetlen állatfaj, ami – Kaliforniát kivéve –, egész Amerikában vadászható, még akkor is, ha a kölykeit szoptatja. Nagysága ellenére nem tud bőgni, ám ehelyett dorombol, és ha fogságba ejtik, hátborzongató, emberszerű sikolyokat hallat. Jóval közelebbi rokonságban… Tovább »

Jaguár

A jaguár (Panthera onca) az Új Világ legnagyobb macskaféléje és egyetlen tagja a Panthera nemzetségnek (üvöltő macska), mely az amerikai kontinensen él. A jaguár a harmadik legnagyobb nagymacskaféle. A jaguártt csak az oroszlán (P. leo) és a tigris (P. tigris) előzi meg. Bár nem a legnagyobb macskaféle, neki van a legerősebb állkapcsa a feje méretéhez… Tovább »

Gepárd

A gepárd (Acinonyx jubatus) a macskafélék családjába, az Acinonyx nembe tartozó egyetlen élő faj. Jellegzetes ragadozó, mely lopakodás vagy falkában vadászás helyett inkább gyorsasági fölényét kihasználva ejti el áldozatát. A leggyorsabb szárazföldi emlősként rövid távon elérheti akár a 110 – 120 kilométer/óra sebességet is. Nemének tudományos neve, az Acinonyx, görögül azt jelenti “nem mozgó karom”,… Tovább »

Fehér párduc

Fehér párducnak nevezzük a macskafélék néhány fajának, főleg a Panthera nembe tartozó fajok, azaz a párducok, ezek közül is elsősorban a leopárd és (jellemzően Dél-Amerikában) a jaguár fehér színű példányait. Észak-Amerikában a párducokkal távolabbi rokonságban álló pumára is használatos. A párducok fehér színe kialakulhat albinizmus miatt, de ezen kívül még leucizmus és a csincsilla mutáció… Tovább »

Leopárd

A leopárd vagy más néven a párduc (Panthera pardus), a Panthera nembe tartozó négy nagymacskafaj egyike, ide tartozik még az oroszlán, a tigris és a jaguár. A párducok a nagymacskáknak a legősibb fejlettségi fokú csoportját alkotják.  A jégkorszak idején és a harmadidőszak végén szinte egész Európában honosak voltak, egyedüli kivételt képeznek az északkeleti vidékek. A… Tovább »

Fekete párduc

A párduc (vagy más néven leopárd) valamennyi nagymacska közül a legnagyobb területen terjedt el. Afrikán kívül megtalálható Kis- és Elő-Ázsiában, Elő- és Hátsó-Indiában. Hazája még Kína, Korea, Mandzsúria, az Amur-Usszuri vidék, Ceylon és Jáva is. földrajzi elterjedése és színváltozatai alapján több mint kéttucat alfaját különítik el. a fekete színűek előfordulása Bengáliában és Jáván sokkal gyakoribb,… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!